Zuid-afrika

Wereld in één land

SCROLL

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Sinds de afschaffing van de ‘Apartheid’ en de vrijlating van Nelson Mandela in 1990 is het land weer internationale banden gaan onderhouden. Het toerisme is tegenwoordig een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Het land, vijf maal zo groot als Groot-Brittannië, biedt een enorme diversiteit aan landschappen; van semiwoestijnen, bushvelden, langgerekte stranden tot ruige bergketens. Dit, in combinatie met de unieke wildparken en prachtige bevolking, zorgt ervoor dat Zuid-Afrika ook wel een ‘wereld in één land’ wordt genoemd.
Cultuur en bezichtigingen
Ook op het gebied van cultuur kent Zuid-Afrika een enorme diversiteit. Het land telt ongeveer 45 miljoen inwoners en kent 11 officiële talen. De meeste Zuid-Afrikanen zijn meertalig, maar in bijna het gehele land wordt Engels gesproken. Door het enorme aanbod dat Zuid-Afrika te bieden heeft, is er werkelijk voor ieder wat wils. Dit varieert van een zoektocht naar de ‘Big Five’ (leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard) in een van de natuurreservaten of heerlijk ontspannen langs de brede stranden langs de kustlijn. Uw keuze kan vallen op de vele culturele routes, een verblijf in een wijngebied of u proeft de geschiedenis van het land in een van de diverse historische plaatsen.
Praktische informatie Zuid-Afrika

Een visum is niet vereist voor een toeristisch verblijf van maximaal 3 maanden.

U hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Het paspoort moet minstens 1 lege
pagina bevatten. Een retour- of doorreisticket is verplicht. Houd rekening wanneer u door eSwatini (voorheen genaamd Swaziland)
of Lesotho reist, dat uw paspoort 3-6 maanden geldig dient te zijn na terugkeer.

Bij reizen naar buitenlandse bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of soms zelfs verplicht.
Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u ruim voor uw vertrek de juiste informatie inwint via een medische instelling over het gebied dat u gaat bezoeken.

Het is vaak voordelig voor reizigers om een lokale simkaart of eSIM te gebruiken vanwege lagere kosten, betere netwerkdekking
en snelheid.

1.220.000 km²

(Dat is ongeveer 29 keer Nederland)

Ca 62.000.000 (2023)

Officiële talen zijn Engels, Afrikaans, Ndebele­, Pedi­, Sotho,­ Swazi,­ Tsonga­, Tswana­, Venda,­ Xhosa­ en Zulu.

Zuid-Afrikaanse Rand, aangegeven met het symbool R.

De belangrijkste internationale creditcards zoals American Express, Diners Club, Mastercard en Visacard worden geaccepteerd.
Het gebruik in kleinere steden en sommige winkels kan beperkt zijn. Benzinestations accepteren uitsluitend contante betaling.
Bij de meeste banken vindt u een geldautomaat (ATM). Wanneer hier het Cirrus of Maestro vignet vermeld wordt, kunt u pinnen met
uw bankpas.

UTC +2 (geen zomertijd)

230V. U hebt een verloopstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie ronde gaten.

+27

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, hierdoor zijn de seizoenen omgekeerd aan die van ons. Het klimaat in Zuid-Afrika is in tweeën te verdelen. Ten eerste de streek rondom de Kaap tot aan Port Elizabeth en ten tweede het binnenland tot aan het noorden, inclusief de kuststreek van KwaZulu-Natal en het Kruger National Park.

Voor de Kaap zijn de Afrikaanse zomermaanden en herfst de beste maanden. De winters kunnen kil en nat zijn, alhoewel de temperatuur redelijk is. Voor de binnenlanden en het noorden, inclusief Kruger Park en KwaZulu-Natal zijn de herfst- en wintermaanden (onze zomer) ideale maanden. Dieren zijn door de geringe begroeiing en gebrek aan water goed zichtbaar. In de zomermaanden (onze winter) kan het erg warm zijn. In deze periode valt tevens de meeste neerslag.

Het rondreizen per huurauto is enorm populair. Dat is niet zo vreemd want het land beschikt over een uitstekend wegennet met
goede bewegwijzering. Men rijdt er aan de linkerkant van de weg. De benzine is een flink stuk goedkoper dan bij ons.

Zuid-Afrika is een groot land. Houdt u er rekening mee dat er behoorlijke afstanden gereden dienen te worden om van hoogtepunt naar hoogtepunt te komen.

Zuid-Afrika kent diverse tolwegen, dit wordt aangekondigd door een ‘T’ in een gele cirkel op verkeersborden. De kosten kunnen het beste in contanten worden betaald, aangezien buitenlandse creditcards niet overal worden geaccepteerd (kosten liggen tussen de ZAR 5 en ZAR 200, afhankelijk van de lengte van de route en welke regio).


Een elektronisch tolheffingssysteem (E-Toll) is actief op de snelwegen rond Johannesburg en Pretoria. De huurauto’s zijn uitgerust met een E-tag. De facturering van de tolgelden die het autoverhuurbedrijf heeft gemaakt wordt via uw creditcard verrekend. In de andere regio’s kunt u met contant geld betalen bij de tolhuisjes.

South African National Parks (SANParks) is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het beheer van 21 nationale parken
binnen Zuid-Afrika. U betaalt entreegelden bij de toegangspoort, ook als u logeert in een van de accommodaties binnen het park.
Indien u meerdere nationale parken aandoet binnen uw reis, kan het voordeliger zijn een ‘Wild Card’ aan te schaffen.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar SANParks.

Wanneer u reist, is het altijd belangrijk oplettend te zijn en uw gezond verstand te gebruiken. Vermijd de townships en centra van grote steden ’s avonds en ’s nachts. Let op uw spullen, laat deze niet duidelijk zichtbaar in de auto liggen. Wanneer u een autorondreis maakt raden wij u aan voor het donker te arriveren in uw accommodatie.

Wanneer u de luchthaven OR Tambo in Johannesburg aandoet tijdens uw reis geldt vanaf 25 maart 2019 een nieuwe bagagemaatregel voor reistassen, rugzakken en sporttassen:
1. Alleen reistassen met normale afmetingen en vorm kunnen worden ingecheckt. Dit betekent dat reistassen op z’n minst een vlakke zijde moeten hebben om te kunnen worden ingecheckt.
2. Ronde reistassen of zakken met onregelmatige vorm worden niet geaccepteerd.
3. Tassen met lange draagriemen of draaglussen worden ook niet geaccepteerd.

Mocht uw bagage afgekeurd worden, dan kunt u eventueel bij een van de erkende diensten uw reistas laten inpakken in plastic volgens de richtlijnen.

Met de nieuwe regels is het de bedoeling om opstoppingen bij het verwerken van de bagage te vermijden. De stukken bagage die geen platte zijde hebben of die voorzien zijn van lange draagriemen, veroorzaken vaak blokkades op de verwerkingsband met de nodige vertragingen van de bagageverwerking tot gevolg. IATA (International Air Transport Association) heeft daarom richtlijnen opgesteld om dit te voorkomen.

Maak kennis
met ons team

Door onze ruime ervaring, kennis en passie voor de prachtige bestemmingen, helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuzes tijdens het ontwerpen van uw ideale reis.